Conversation

Tulipa tossa ei katottua työpaikkailmoituksia. Tällä kertaa törmäsin varsin hyvään ilmoitukseen, jossa oltiin aika selkeästi listattu osaamisvaatimuksia ja plussana vielä linux-homma - Red Hat Enterprise Linux (tai siinä kyllä vaan sanottiin Red Hat, mut enivei).

Ei ollut sinänsä kovinkaan iso yllätys, että se oli Tampereen yliopisto, joka haki sellasta tyyppiä.

Mulla ei olis ollu kyllä mitään mahdollisuuksia, koska vaadittiin sen verta paljon osaamista ja vielä 5 vuoden kokemus niistä hommista.

Nyt sit mietin, että pitääkö meikän ottaa RHEL takasin käyttöön. Kaikesta kaupallisesta hulabaloosta huolimatta (tai sen vuoks).

Mietin pari päivää ja sitten teen päätöksen.

Olis toisaalta hyvä, jos mä saisin jostain lisää vastaavan tyylisiä työpaikkailmoituksia, joissa on selkeästi lueteltu joitain tärkeimpiä vaatimuksia. Ne kun auttais mua miettimään, että millasen ympäristön opetteluun tarviin ja mitä työkaluja pitäis opetella käyttämään.

1
0
0

@aulis Kunnollista linux-osaamista tuntuu kyllä harvalla olevan. Rockya ja Almaa olen jonkun verran käyttänyt työn puolesta. Omat palvelimet ovat olleet tiukasti Debiania. Toki hyvä olla perillä noista RHELleistä ja RHELlin makuisista distroista, että osaa laittaa selinuxit permissiveiksi blobspy

Dockerin päällä kaikki oma roska, joten soleniinjustiinsa mitä siellä alla pörisee :)

1
0
0

@bestest Mä varmaan päädyn sellaseen ratkasuun, että kotikäytössä Debian ja duunihommiin RHEL (tai sitten Rocky/Alma).

Koska mulla on rasitteena nää turskatin oppimis-/hahmottamisvaikeudet, niin toi RHEL tuntuu ehkä hiukkasen paremmalta vaihtoehdolta, kun on tarvis saada osoitettua linux-osaamista työnhaussa. Ja sitten ku kattoo vaikkapa sertifikaatti-osastoa, niin siellä on tarjolla aikalla Red Hat-painotusta.

Mut joo. Kun pyörittää kontteja tai virtuaalikoneita, niin tuskin sillä jakelulla on siinä mielessä merkitystä.

1
0
0

@aulis @bestest Red Hatin jutut ovat todella usein vaatimusmäärittelyissä isoilla firmoilla, koska heidän ostamansa kolmannen osapuolen softat on yleensä sertifioitu RHEL-ympäristöön. Se taas tarkoittaa, että vaikka olisi muilta osin "parempia" vaihtoehtoja, firmoille/virastoille ei käytännössä jää kovinkaan paljoa liikkumavaraa siinä mitä voivat käyttää. Esimerkiksi pankit on käytännössä pakotettu käyttämään muutamaa eri Linux-distroa, koska pitää olla yhtenäinen alan vaatimusten kanssa.

1
0
0

@autiomaa @bestest Jep. Mä oon miettinyt tätä juttua itekki ja oon tullut vastaaviin johtopäätöksiin.

1
0
0

@aulis @bestest Tuo on mitä useampi tuttu konsultti on sanonut vuosien varrella keskusteluissa. Käytännössä ihmiset voivat "harrastaa" kotonaan muita välineitä, mutta töissä pitää tehdä sillä mitä on pakko käyttää (kun vaatimukset tulevat pääosin ulkomailta).

1
0
0

@autiomaa @aulis Jonkun verran myös tulee vastaan ajattelua, että käytetään ennen centossia ja nyt rockyalmaa, koska jos tulee se iso firma heiluttelemaan rahasäkkejä redhatteineen niin voi tokaista vaan, että "don't you worry baby! kyl meijän softa pyörii".

1
0
0

@bestest @aulis Joo, nuo ovat kyllä korvaamassa monissa firmoista Red Hatin juttuja, koska lisenssi-kustannukset (IBM:lle...) ovat liian kalliita monelle isollekin firmalle.

0
0
0

@ikkeT @aulis Joo. Tuossa permissivessä menee musta aika lailla se rhellin idea ohi.

0
0
0

@ikkeT @bestest Mä teen eka niin, että kahlaan läpi dokumentaation ja sen jälkeen noita harjotuksia.

Dokumentaation läpikäynti voi aika monen mielestä olla turhaa, mutta mulle se toimii esimateriaalina harjoituksia varten.

Nyt tosin yritän eka päästä kärryille, että mitäs tää RHEL nyt olikaan. En näet oo oikein kunnolla kärryillä sen suhteen.

Sen jälkeen joku pikavilkaisu kaikkeen muuhun, jota RHEL:n ympärille on kasattu.

On mulla kyllä aikamoista opettelua tässä, mut mä oon päättänyt, että tuun hoitaa tän puolen niin hyvin kuin mahdollista.

0
0
0

@ikkeT @autiomaa @bestest Otan kantaa tähän kulupuoleen noin yleisesti.

Vaikka en oikein kunnolla ymmärrä noita lisenssikuluja ja muita vastaavia juttuja. Niin ne pitäis yleensä olla sellasella tasolla, jossa tekijät saavat kohtuullisen korvauksen menetetystä vapaa-ajasta ja firma saa pienen lisän, jolla maksetaan muiden hommaan osallistuneiden palkkoja/palkkioita.

Mutta ne kulut ei saa olla liian suuria, että niitä on hankala perustella maksajalle. Myös maksajalle pitää onnistua selittämään rautalangasta/ratakiskonpalkista, että miks ne maksut on sellasia kuin ovat.

Tietty yksinkertaisuus ja selkeys näissä kuluissa pitäis olla aina valtti.

0
0
0

@ikkeT @bestest Muutama dokumentaatio kerralla 😃

Mulle on tärkeää, että eka ymmärrän perustan, mille kaikki muut rakentuu. Noita muita palikoita/palveluita tuli äkkiseltään vilkaistua ja kyllä mulla on aikalailla haastavia aikoja luvassa 😄

Mun kohalla ongelmaks muodostuu se, ettei meikäläisellä oo oikein kunnon mahdollisuuksia päästä sisään oppilaitoksiin, jossa saisin ehkäpä kunnollista opetusta - vaan joudun opettelemaan itsekseni ja ilman kunnollista suunnitelmaa tai apuja 😆

Mut meikäläisen opettelu minkä asian suhteen on jatkuviin hidasteisiin osumista 🙂

0
0
0

@ikkeT @autiomaa @bestest Kokonaisuuksien hallinta on ihmisille vaikeaa puuhaa.

Kulupuolella on monia asioita, jotka joutuu ottamaan huomioon. Mä yritin kehnosti avata omaa näkemystä tän suhteen - ja todennäköisesti se meni pieleen. Mut enivei...

0
0
0

@ikkeT @bestest Mä olisin kyllä tossa tapahtumassa, kuin syvänmeren kala Gobin autiomaassa 🤣

En tiedä, että onko toi välttämättä "hyvä" tapahtuma mennä kurkkimaan juttuja, kun oon työtön.

1
0
0

@ikkeT @aulis @bestest Adoben softista on paljon hyviä mielipiteitä, mutta monesti unohtuu miten työlästä asioiden tekeminen oli ennen keskenään yhteensopivia työkaluja. Pienikin virhe kertaantuu kun asioita heitellään työkalusta toiseen, ja käytännön esimerkkejä löytyy vaikka Office/OpenOffice/jne. ongelmista. Jokaisen isomman firman oma sisäinen ekosysteemi on aika paljon vaikeampi jos ei käytetä yhteensopivia työkaluja.

1
0
0
@autiomaa @ikkeT @aulis @bestest Muuten se Storj josta mainitsin muissa keskusteluissa, niin esim. Adobe on sen asiakas. Ne käyttää sitä Premieressä :-) Se on toi B2B-homma mihin noi alustat tulee puremaan aika hyvin. Storj on jonkunlainen milestone web-sovelluksissa ja alustoissa omasta näkökulmasta. Prekursori tulevalle
1
0
0
@autiomaa @aulis @bestest @ikkeT Se on vaan maalaisjärkeen toimiva liiketoimintakehikko moneen juttuun et sulla palvelu normi asiakkaille niin kuin mä maksan ihan euroilla Storj S3:sta. Sit se lohkoketju tekee sen B2B mallin pohjalle että voidaan järkevästi tarjota kollektiivisesti jotain palvelua. Eli siihen tarvitaan korporaatio ja yhteisö synergiassa. Ja ne tekee rahulia tolla ja isoilla asiakkailla et näyttökin löytyy.
0
0
0

@aulis @ikkeT Perhana kun helsinki on vähän liian kaukana ja tiistai on vähän liian työpäivä :D

0
0
0

@ikkeT @aulis Joo. Olen kyllä vähän kateellinen niille, joiden työnantajat maksaa tuollaisia reissuja.

Sinäänsä liippaa, että tänään säädin selinuxia yhden kerran, että sai jutut toimimaan. Eikä fixinä ollu siis permissive, vaikka dokumentaatiossa kyllä luki "easiest way to fix this is to set selinux to permissive mode"

0
0
0